WrocL♥️VE, vítejte!

8:12 Kristý 6 Comments

Je na mě, abych vybrala destinaci víkendového výletu a nabídek je mraky. Rozpočet má ovšem své limity. Hledám a výmýšlím, až mi oko padne na polskou Wroclaw. Polsko? Vlastně proč ne? Hned startuji Google a hledám informace o tomto městě, jeho historie mě nadchne, protože se prolíná právě s historií českou. Dokonce i ve znaku města najdete českého lva jakožto symbol sounáležitosti k tehdejší České koruně. Ale co je pro mě jedno z důležitých aspektů při výběru destinace? Dobrá káva! Tak samozřejmě! :) Žhavím Foursquare a tipy od kluků z European Coffee Trip a okamžitě si vytvářím seznam podniků, které stojí za to vyzkoušet. Tak jo, Vratislav se zdá být jako dobrou volbou na víkendový výlet.



Cesta z Prahy trvá kolem čtyř hodin a tras můžete zvolit několik, přes Hradec Králové, nebo Liberec. Jedna, delší vzdálenostně, ale kratší časově, nás vedla dokonce i přes Německo. Nicméně jedeme přes Liberec (takže zastávka na oběd v Mikyně je samozřejmost). Kolem čtvrté už odcházíme z vratislavského bytu pronajatého přes airbnb a vydáváme se do historické části města. Ovšem kousek od apartmánu je Café Rozrusznik, jedna z položek na mém specialty coffee seznamu, takže naše kroky míří nejprve tam. Nabiju se kofeinovou energií jedním flat whitem a můžeme pokračovat. Přímo do centra, na největší středověké náměstí v Evropě pojmenované jednoduše "Náměstí", čili Rynek. Každý z měštanských domů s vysokými štíty lemujících celé náměstí má svou historii včetně radnice, která je považována za perlu gotické architektury. Je jasné, že rytířské turnaje na koních už se tu v 21. století nedočkáme, místo udatných rytířů tu na vás dnes na každém kousku číhají restaurace rozličných kultur i kvalit. Jednu vybíráme, Bernard. Co tu mají za pivo je snad jasné. Ano, restaurace s českým duchem, není problém zde narazit i na taková místa.

Další den začínáme v Bema Café, kde se pyšní také výběrovou kávou, ovšem když vidím provedení mléčných nápojů na bázi espressa, raději volím filtr. Vybírám si Guatemalu z varšavské pražírny Coffee Proficiency a je to skvělá volba! Rozhodně jedno z nejlepších filtrů, co jsem za poslední dobu pila. K snídani si dávám vaječnou omeletu na sladko, což jsem měla snad poprvé v životě. Pokračujeme na ostrov Tumski. Mimochodem, věděli jste, že celá Vratislav je poskládána z několika ostrovů, které protíná řeka Odra? Je prostě nemožné si projít město a nepřejít tak jeden z vratislavských mostů. Právě jedním z nejznámějších je ten na ostrov Tumski, přímo ke katedrále sv. Jana Křtitele. I tento most se stal obětí zamilovaných dvojich a jejich navždyláskoustvrzených zámečků. Katedrála sv. Jana Křtitele je ústředním chrámem města a za pouhých 5 zlotých (v přepočtu 30 Kč) se můžete nechat vyvézt výtahem na vrchol jedné z věže a kochat se nádherným výhledem na město. Přes Pískový ostrov míříme za další kávou, tentokrát je to místo schované ve velké nákupní hale Targowa. Kdo neví, těžko by v záplavě rozličných stánků hledal polského vítěze loňského World Aeropress Champion Filipa Kucharczyka v jeho malém espresso bárku. Opět si dávám filtr a s výhledem na pohřební věnce a svícny (trochu škoda, že naproti sezení není stánek s nějakým sympatičtějším zbožím na pohled... :)) ) plánujeme program na zbytek dne. V parku Juliusza Jowackiego si dáváme obědový piknik a malý odpočinek a pokračujeme za další kávou.
Na Gniazdo jsem se těšila snad nejvíc a nezklamalo mě to tu. Škoda, že jsme si nezjistili, že tu dopoledne probíhal boží brunch. Po dvou dripech přichází na řadu flat white. Nabídka zákusků je tu víc, než lákavá, takže je těžké se ubránit - beru rebarborový koláč s mascarpone. Na večer máme plán jasný. Míříme do východní části města k Hale století, v jejíž blízkosti můžete najít nádhernou oázu klidu - Japonskou zahradu, která zde zůstala po Světové výstavě japonského zahradnického umění (z roku 1913). Hned vedle je velká Vratislavská světelná fontána. Každou hodinu tak můžete pozorovat rej vodních trysek tancujících do rytmů známých i méně známých hudebních skladeb. A počkat si na tmu se rozhodně vyplatí. Zvláště představení od 22h (v létě) je mnohem delší a doprovázené barevnými prvky.

V neděli už máme na programu pouze snídani, malou rozlučkovou procházku centrem a odjezd domů. Zkusili jsme francouzské bistro Giselle. Jídlo bylo dobré, čerstvé, ale káva nestojí ani za zmínku, bohužel. Odjíždíme zpátky a já jsem mile překvapená, jak krásným městem Wroclaw je. Polsko je trochu opomíjená eurovíkendová dovolenková destinace, přitom to stojí za to! Alespoň Wroclaw ano! :)

Pár postřehů
Příliš mnoho klimatizace - nejsem extra fanda překlimatizovaných prostor, ale tady to mají dost v oblibě...
Velikosti kávy - často tu narazíte na malé a velké cappuccino nebo café latté (nemluvíme o Starbucksu). Výsledný rozdíl mezi velkým cappuccinem a "malým" latté?! Žádný. Ach jo, tak proč?!
Ceny - co je sympatické, ceny jsou tu hodně podobné jako u nás.
Snídaně - na snídaňové hity (avokáda, toasty, palačinky, kaše, smoothie, atd.), které vedou ve větších městech u nás, tu bohužel moc nenarazíte. Ovšem ve velké oblibě se tu jede bagel na stošedesát/nebokolik způsobů.
Skřítci - Na ty nesmím zapomenout! Když se budete pozorně koukat, jsou na každém rohu! Malí bronzoví trpaslíci, kteří znázorňují nespočet lidských vlastností. Říkají jim tu "Krasnale". A je to tu velký hit. Tak nezapomeňte koukat pod nohy. :)

Výlet začíná
Místní knihkupectví
Café Rozrusznik
Skřítkové jsou všude, stačí se jen pozorně koukat kolem sebe...
Rynek s radnicí
Snídaně v Bema Café /a nejvíc dokonalá Guatemala od Coffee Proficiency/
Most Tumski
Katedrála sv. Jana Křtitele
Pohled na Wroclaw z věže katedrály sv. Jana Křtitele
Výhled na kostel sv. Kříže
Pohled z mostu Tumski na katedrálu
Filip Kucharczyk / Café Targowa
Kofein musí být
Gniazdo
V Japonské zahradě
V Japonské zahradě
Vratislavská fontána za světla
Podvečer ve Vratislavi
Ta byla!
Fontána v celé své kráse během večerního představení
Určitě se vyplatí počkat si na setmění, je to pak velký zážitek! :)
Snídaně u Giselle French Bakery (kafe příšerný!)





6 komentářů:

  1. To vypadá skvěle, polskou kávovou scénu chci omrknout už pěkně dlouho:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Veru, moc děkuji za komentář! Musím říct, že mě to hodně mile překvapilo! :) A tebou se nechám inspirovat Kodaní... také jedna z mých položek na (nekonečném) cestovatelském seznamu... :))

      Vymazat
  2. Nádherné fotky! Také se chystám na výlet do Polska :-)

    tp-bloggers

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji! Tak doufám, že se ti tam bude líbit! :)

      Vymazat
  3. Možná že mám na Wroclaw trochu zamlžené vzpomínky tím, že jsem tam pracoval, ale já jsem z ní tak unešený nebyl. Ono jako výletní destinace to působí v pohodě, ale když tam musíte působit rutině v praca Wrocław, tak to vidíte trochu jinýma očima. :) Práce to byla super, ale to město jako takové mě teda zase tak moc nezaujalo. ;-)

    OdpovědětVymazat

⭐️ Všem moc děkuji za komentář! ⭐️