Liberec Coffee Tour

8:00 Kristý 14 Comments

V posledním době se v Liberci roztrhl pytel s novými kavárnami, takže bylo na čase udělat si výlet a všechny liberecké podniky, které by za to mohly stát, určitě navštívit. A jestli jsme si mohly vybrat ten nejhorší víkend v březnu, co se počasí týče, tak se nám to povedlo! :))



Nicméně počasím jsme si náladu zkazit rozhodně nenechaly (no dobře, možná pár hejtů padlo). Když jsme kolem poledne do Liberce přijely,  potřebovaly jsme takovou kavárnu, kde se dobře najíme a taky si dáme dobré kafe. Z mé poslední návštěvy jsem věděla, že dobrá a možná určitě nejlepší volba bude Mikyna. Rozhodně sem doporučuji rezervaci a to snad v jakoukoliv denní dobu, protože je tu neustále plno. A není se čemu divit! Z lístku s nabídkou jídel nevíte, co si vybrat dřív a z výlohy se zákusky jakbysmet. Na mlýnku zde mají the Barn, což mi udělalo radost nejen vzpomínkou na Berlín, ale taky tím, že v Liberci najdeme i jinou kávu než Nordbeans. A bude se vám tady určitě líbit, příjemné prostředí, milá obsluha, jídlo a káva na jedničku. Pokud pojedete do Liberce, rozhodně Mikynu nevynechejte.
Když jsme se ubytovaly v našem zarezervovaném apartmánu, dále naše kroky jasně směřovaly do malé kavárny Sweet City, která přímo sousedí s pražírnou Nordbeans. Rozhodly jsme se pro drip, Lenka vybrala kolumbijskou Exótico (tóny čokolády, cukrové třtiny a citrusů) a já si dala tanzanskou AA Iyela #29 (marmeláda, bylinky, červené ovoce), která byla naprosto skvělá (nejen díky mé slabosti pro Tanzanii).
Dále jsme se těšily do zajímavého prostoru Kino Káva v rekonstruovaném kině Varšava. Mělo to tam dost frčet, trochu jsme plánovaly, že si tam dáme nedělní brunch. Jenže Kino Káva už od konce února není a kavárna je zde nová - Café Varšava. Původně zde měli Dobleshot a Original Coffee, teď Nordbeans a Sweetcity... Trochu nám tam chyběla atmosféra, kafe ale bylo dobré. No a  pokud máte Knihu kaváren, tak si tuhle stránku můžete rovnou zrušit... :/

Nedělní ráno, které nás vítalo se slunečními paprsky, opět patřilo Mikyně. Upřímně pochybuji, že vám v Liberci udělají lepší snídani, než právě tam. Zase je skoro nemožný vybrat si jen jedno jídlo, když všechno je tak dobrý a tak strašně pěkně to vypadá... :)) Borůvková smoothie miska a avo toast ze ztraceným vejcem, obojí jsem prostě musela zkusit. S dobrou náladadou jsme vykročily do kavárny Bez konceptu, a po filtru jsme se těšily na flat white. O výběrovou kávu si zde musíte říct (La Bohéme), jinak tu jedou italskou Trucillo (#tonechceš). Ovšem flat white jsme dostaly snad ve sklenici objemu kýble na brambory, takže se to podobalo spíše latté s extra shotem. A to, když si objednáš flat white, prostě n-e-ch-c-e-š. O tom, že káva byla naprosto přepálená, snad ani mluvit nebudu. Dva nedopité kýble jsme nechaly stát a šly jsme dál. Škoda! Věřím, že snídaně a zákusky můžou být fajn (nebo alespoň podle recenzí), i kavárna sama o sobě byla pěkná, ale pokud vám záleží na chuti kávy, dejte si jí raději jinde.
Po předání apartmánu jsme měly dvě hodiny čas, než otevřela poslední kavárna, kterou jsme měly na svém seznamu. Ve volném čase jsme se tedy rozhodly ještě pro Café Varšava, ale bohužel zavřeno (na dveřích cedule otevřeno 11-22, ale vem to čert, že jo!). Chvíli jsme se procházely městem a nakonec zapadly do Kafe Kytka. Už v sobotu jsme se tu stavily, ale jen na čaj. Udělat si kavárnu v květinářství mi přijde strašně zajímavý nápad. Když se promísí vůně čerstvě mleté kávy a květin, má to něco do sebe.
Nakonec naše kroky směřovaly do Coffee U2B, zkratka "u dvou buchet"... :)) Hned po příchodu do kavárny, nás příjemně praštila vůně právě pečených kynutých buchet. Kašlem na dietu, to se musí samozřejmě zkusit. Nicméně, nevím, co je to za nový trend objednávání si jen na baru (u malých a menších espresso barů je to jasné, ale u větší kavárny, proč?). Navíc, když jsme byly v kavárně jen samy dvě, slečně by snad nohy neupadly. Kávu jsme raději nezkoušely, ale daly jsme si řepovo-mrkvové smoothie, slanou palačinku a omeletu. A buchty samozřejmě! Tak jako na buchty sem určitě zajděte, jsou jako od maminky/babičky. A smoothie bylo taky super.

Suma sumárum, vyhrává rozhodně Mikyna, snad už jen kvůli tomuhle podniku do Liberce asi potřebujete jet... :) Pak si dejte ještě kávu ve Sweet City a nakonec jeďte na Ještěd, tam my pojedeme zase příště. :)

Mikyna
Oběd v Mikyně
Mikyna
Mikyna
Sweet City
Sweet City
Vybíráme kávu na filtr
mňam :)
prostě #znamsvoukavu
Ubytování nebylo ale vůbec špatný! :)
Café Varšava (původně Kino Káva)
Café Varšava
Snídaně v Mikyně
Mikyna - vajíčková pomazánka
Mikyna
Mikyna - avo toast se ztraceným vejcem
Mikyna - borůvková smoothie miska
Obří flat white v Kavárně Bez konceptu
Kavárna Bez konceptu
Kavárna Bez konceptu
Ještěd snad příště! :)
Café Kytka
Coffee U2B
Coffee U2B



14 komentářů:

  1. Tak pri dalsi navsteve Omam, Bistro Siroka a Fofr kafe;-)zdravim z Liberce.

    OdpovědětVymazat
  2. Mohu se zeptat, kde jste byly ubytovány? A ještě teda - v jakém objemu by se podle Vás měl flatwhite podávat?:D
    Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vybraly jsme Old Town Boutique Apartments (na základě velmi dobrého hodnocení na Booking.com). Byly jsme v Liberci jen jednu noc, chtěli jsme něco dostupného v centru. Flatwhite si ideálně představuji v objemu 140-160ml. V Bez konceptu to mohlo být možná i víc jak 200ml... Nemám ráda, když chuť mléka převažuje nad chutí kávy. :(

      Vymazat
  3. Mikynu miluju, ještě bych v Liberci doporučila Wink cafe, tam je to skvělé ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve Wink bohužel nabízí italskou kávu a tu moc nevyhledávám. Ale zákusky vypadají lákavě.

      Vymazat
  4. Jé díky za článek, do Liberce se na podobný kavárenský výlet chystám. Můžu se zeptat, na to ubytování? Vypadá bezvadně. Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě takový kavárenský výlet doporučuji! :) A ještě do Brna, tam je taky spoustu kaváren, které za to stojí. :) Ubytování jsme vybraly Old Town Boutique Apartments (na základě velmi dobrého hodnocení na Booking.com). Byly jsme v Liberci jen jednu noc, chtěli jsme něco dostupného v centru. Jedinej problém byl vrkající holub za oknem v 5:24 :)), jinak všechno bez problému.

      Vymazat
  5. Wink ma fakt megahnusny kafe bohuzel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip, kam ne. :)) Nebyla jsem, nemohu sama soudit, ale koukala jsem, že jedou italskou kávu. A bohužel italská komoditní káva se většinou praží tmavěji a to mi jaksi neni moc po chuti...

      Vymazat

⭐️ Všem moc děkuji za komentář! ⭐️